Események: I’ve Been Here Before
2023. november 9. 18.00
2023. november 9.
| december 1.
I’ve Been Here Before
Kontha Dora és Rédling Hanna kiállítása

A kiállítást megnyitja: Kiss Tibor Noé író
Zenél: EmCsi
Borkóstolót tart: Dúzsi Bence – Dúzsi Borászat Szekszárd

A kiállítás megtekinthető: 11.09. – 12.01.

Kontha Dora és Rédling Hanna nemzetközileg elismert fiatal fotográfusok, munkáik először szerepelnek egymással kapcsolatba hozva. A több síkon is párbeszédbe lépő experimentális munkák az emlékek archiválásának, a múlt felidézésének módját az imaginárius és a valós élet metszéspontjára helyezik. A mindennapi élet pillanatai ebben a mélyen személyes térben egy sajátságos mikrokozmoszban tárulnak fel, és transzformálódnak távoli, nosztalgikus impressziók és folyamatosan változó érzelmek leképezéseivé válva.

Kontha Dora a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte BA és MA tanulmányait, kommunikáció és médiatudomány, illetve esztétika szakon. 2014-ben a Copenhagen School of Design and Technology egyetemen szerzett diplomát. Az elmúlt években munkáit több hazai és nemzetközi kiállításon és vásáron is bemutatták, többek között a Budapesti FotóFesztiválon, az Art Market Budapesten és Photo Londonon. Két önálló kiállítása, a Dreamland (2018) és a Soulscapes (2022) a TOBE Galleryben volt látható. Munkája szerepel a Polaroid Now – The History and Future of Polaroid Photography című könyvben, amely a Chronicle Books kiadásában jelent meg 2021-ben. Az első önálló fotográfiai könyve, a Dreamscapes idén márciusban jelent meg.

Dreamland sorozata belső tájképeket ábrázol, amely az eszképizmusból, az álomszerű helyek iránti vonzalomból és a nem evilági tájképek felfedezések vágyából áll össze. Kísérleti munkáiban a tradicionális film fotográfia művészi és technikai lehetőségeit kutatja úgy, hogy lejárt 35 mm-es filmtekercseket különböző módon manipulálva váratlan színeket, mintákat és formákat hoz létre. Mivel az előhívott képeken már nem láthatók a terek az erős kémiai reakció miatt, a hangsúly a végső absztrakción van és az érzelmeken, amit azok kiváltanak.

A Soulscapes című sorozat az egyén környezetének érzékelését és az emlékezés folytonos változását vizsgálja az idő múlásának tükrében. Az idő múlásával a szubjektív memória megállíthatatlanul átalakul, károsodik vagy eltűnik, csak úgy, mint a fényképek a kémiai reakciók során.

 

Rédling Hanna a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett BA és MA diplomát fotográfia szakon, valamint a rotterdami Willem de Kooning Academie fotográfiai szakán tanult. A Magyar Fotóművészek Szövetségének ösztöndíját 2020-ban kapta meg, 2021-ben és 2022-ben pedig elnyerte a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. 2022-ben a  neves Futures Talent – European Photography Platform ösztöndíjasa lett.

Munkái bemutatásra kerültek az Unseen Photography Fair-en, Amszterdamban, a Photo IsRael-en, Tel Avivban, a Capa Központban, Budapesten. Első önálló kiállítása 2022 őszén nyílt a Deák Erika Galériában. Anyagait publikálták többek közt a British Journal of Photography-ban, a Calvert Journal, az IGNANT, a DAZED Digital oldalain.

Rédling Hanna When The Water Is Stirred című sorozatában személyes nosztalgiákat és önismereti szakaszokat felhasználva olyan új eszközöket és vizuális megfogalmazási módokat keres, melyek segítségével megragadhatja a posztmodern nosztalgia különös atmoszféráját. A negatív élményeket elfedő és megszépítő funkcióját, illetve azt a groteszk, szorongató érzést, hogy napjainkban sokszor már nem lehetőségként, hanem kényszeresen megidézett kapaszkodópontként tekintünk rá. Hanna művei alapvetően a jelen létbizonytalanságára és az egyéni és kollektív nosztalgia megértésére összpontosítanak. Fő célja azoknak az életünk során megtapasztalt lelki és fizikai ’köztes állapotoknak’ az ábrázolása, melyek megélésekor már elindultunk valahonnan, de még nem értünk oda, ahová tartunk.

 

A kiállítás a Deák Erika Galéria és a TOBE Gallery együttműködésével jött létre.